In dit artikel lichten we toe hoe we bij Lichtlopen training geven. Met dit artikel hopen we je een beter beeld te geven in hoe wij denken over hardlooptraining en je aan het denken te zetten over je eigen trainingsschema.

Doelgericht trainen en lange termijn focus
Wanneer we een trainingsplan opstellen voor een hardloper, rekenen we altijd terug aan de hand van het einddoel en het huidige trainingsniveau, om zo de beste trainingsopbouw naar het einddoel te bepalen. Ook staat een lange termijn focus centraal, dus niet alleen morgen snel lopen, maar vooral ook over een lange periode progressie blijven maken.

Blessurevrij hardlopen
Of je nu een toploper bent of aan hardlopen doet om een buikje onder controle te houden, blessures zijn altijd een obstakel. Wat je doel ook is, consistent trainen is de sleutel tot succes. Daarom is het essentieel om blessures en overtraining te voorkomen. Dit is dan ook een focus die bij ons centraal staat. Dit betekent niet te vaak de grens opzoeken in trainingen en af en toe een stapje terug durven zetten.

Individueel trainen
Bij Lichtlopen geloven we niet in “one size fits all”. Er is geen magisch trainingsschema dat goed bij iedere hardloper past. Door te kijken naar individuele aspecten van een hardloper, zoals bijvoorbeeld doel, ambitie, leeftijd, huidig trainingsniveau, aanleg en werk/privé situatie, stellen we een trainingsschema op dat goed bij jou past. Op basis van jouw ervaring bij de trainingen wordt dit schema aangepast om het perfect passend te maken.

De principes waarmee wij trainen:
Benieuwd op basis van welke principes een Lichtlopen trainingsschema “achter de schermen” wordt opgesteld? Onderstaand enkele richtlijnen:

Hartslagzones
Om zo individueel mogelijk te kunnen trainen maken we gebruik van hartslagzones. Deze worden aan de hand van jouw maximale hartslag en rusthartslag bepaald. Aan de hand van deze hartslagzones train je precies op de juiste intensiteit.

Aeroob vermogen centraal
Of je nu voor een ultramarathon of voor de 800 meter traint, je aerobe vermogen is uiteindelijk essentieel. Het ontwikkelen van je duurvermogen staat dan ook centraal in onze trainingsschema’s. Hoe we dit toepassen, is weer per persoon verschillend.

Extensieve intervaltrainingen
Natuurlijk bestaan trainingsschema’s niet alleen uit duurlopen, maar zijn ook intervaltrainingen een belangrijk onderdeel. De meeste intervaltrainingen in onze schema’s zijn extensief, dit betekent of lange herhalingen op een relatief lage snelheid (hartslagzone 1 en 2) en kortere herhalingen op hogere snelheid (hartslagzone 3 en 4). Ook het soort intervaltrainingen dat je terugvindt in onze schema’s zijn weer verschillend per doel en per persoon. Individualisatie staat centraal.

Looptechniek
Bij Lichtlopen is looptechniek natuurlijk altijd een belangrijk onderdeel in onze trainingsschema’s. Vaak wordt loopscholing in de warming-up meegenomen en worden techniekloopjes en sprinttraining gebruikt om een goede looptechniek te ontwikkelen en onderhouden.

Krachttraining
De hardlooptrainingen staan uiteraard centraal in het trainingsschema. We maken daarnaast gebruik van krachttraining en oefeningen om blessures te voorkomen, spierkracht te verbeteren en de looptechniek te verbeteren.

Heuveltraining en sprinttraining
Waar het kan maken we gebruik van heuveltraining in het trainingsschema, om meer kracht in de pas te krijgen en voor variatie te zorgen. Verder nemen we regelmatig een sprinttraining of techniekloopjes in een trainingsschema op om de aansturing en looptechniek te verbeteren.

Periodisering om optimaal te pieken
Afhankelijk van je doel werken we in periodes om specifieke energiesystemen optimaal te kunnen ontwikkelen en slimmer naar een bepaald wedstrijddoel toe te werken. Eerst ligt de focus bijvoorbeeld voornamelijk op het ontwikkelen van het aerobe vermogen en vervolgens wordt geleidelijk meer snelheidswerk toegevoegd om voor een belangrijke wedstrijd te pieken.

Geen wekelijkse trainingscyclus
Wij geloven niet in vasthouden aan een wekelijkse cyclus, je kunt natuurlijk niet iedere soort training in één week proppen. Daarom ziet iedere week er vaak verschillend uit in onze schema’s, om de nodige trainingen op te kunnen nemen.

Alles samenvoegen
Op basis van jouw persoonlijke doel, trainingsniveau en ambitie en de bovenstaande principes stellen we een persoonlijk trainingsschema op. In ons online platvorm kun je makkelijk in een logboek bijhouden hoe de training is verlopen en kan een schema makkelijk worden aangepast. Een voorbeeld van een Lichtlopen trainingsschema:

Datum

MA

DI

WO

DO

VR

ZA

ZO

30-3-2020

60’Z0 + 5x50m Heuvelsprint

 

Kracht

15’Z0 – 10’Z3 – 5x1km op 10km WT

 

30’Z0 – 30’Z1 – 30’Z2

45’Z0

6-4-2020

60’Z0 + 10x80m techniekloop

 

Kracht

30’Z0 – 10×30’’ heuvelop – 20’Z0

 

15’Z0 – 20’z2 –  5’Z0 – 10’Z3 – 15’Z0

90’Z0

13-4-2020

20’Z0 – 20’Z2 – 20’Z0

 

Kracht

15’Z0 –  10x400m 10km WT –  15’Z0

 

30’Z0 + 5 versnellingen

10km wedstrijd

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur een mail naar info@lichtlopen.nl
Wil je persoonlijk begeleid worden om jouw persoonlijke hardloopdoel te bereiken? Lees hier wat we voor jou kunnen betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *