Dit boek zou elke hardloper, die zijn training serieus neemt, moeten lezen!

“Healthy intelligent training” boek voor hardlopers geschreven door Keith Livingstone.

Het boek is gebaseerd op de trainingsprincipes van Arthur Lydiard. De Nieuw-Zeelandse trainer die van beginnende hardlopers uit zijn directe omgeving Olympische kampioenen maakte. Hij bleef dit daarna doen over de hele wereld. Een greep uit de atleten die door Lydiard zijn getraind: Peter Snell, Barry Magee, Rod Dixon en John Walker.

Arthur Lydiard kwam met een trainingssysteem gebaseerd op zijn eigen gevoel en ervaring uit de praktijk. Hij maakte weinig gebruik van wetenschappelijke onderbouwing maar was met zijn ideeën zijn tijd ver vooruit. Tegenwoordig blijkt dat zijn gevoel in heel veel zaken precies goed is geweest. De principes kunnen nu wetenschappelijk ook goed onderbouwd worden. Dit is precies wat de schrijver Keith Livingstone doet. Hij beschrijft het trainingssysteem van Lydiard zeer uitgebreid en legt daarbij uit wat de onderliggende principes zijn.

De trainingspiramide

De schrijver neemt je mee door elke laag in de trainingspiramide. boek LydiardHij legt in heldere bewoordingen uit welke trainingen passen in welke trainingsperiode. Met als uiteindelijk doel een topprestatie aan het eind van de periode.

De basisprincipes van Lydiard zijn al oud maar voldoen nog heel goed. Lydiard gebruikt redelijk afgebakende trainingsperiodes om naar een topprestatie te komen. Tegenwoordig worden dezelfde trainingscomponenten nog steeds succesvol gebruikt. Hoewel de trend nu wel meer is om de periodes meer geleidelijk in elkaar over te laten gaan.

De trainingsmethode van Lydiard staat vooral bekend om zijn nadruk op een goede aerobe basis. In het begin van het seizoen werden er veel rustige kilometers getraind waarbij zelfs 800 meter lopers op zondag duurlopen van 35 kilometer aflegden. Lydiard hing het principe aan dat er ongeveer 160 kilometer per week getraind moest worden in de voorbereidingsperiode. Pas daarna werd er meer snelheidswerk gedaan.

Een goed leesbaar boek. Aanrader voor elke serieuze hardloper en hardlooptrainer.

Meer over Arthur Lydiard kun je hier lezen.

Eén reactie

  1. Heel leuk boek idd, goed leesbaar, doet oude tijden herleven en geeft een zeer helder inzicht in Lydiard’s aanpak. Hebt het zelf ook gelezen bij het begin van afgelopen winter, altijd het moment om weer eens terug naar de basis te gaan en te reflecteren. Veel herkenningspunten en herkenningsinzichten in dit boek, ook vanuit de moderne aanpakken die uitgaan van de kracht van het aerobe vermogen. Een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *