LTAD

LTAD staat voor Long Term Athlete Development en is dus gericht op de lange termijn ontwikkeling van atleten. De methode LTAD is niet specifiek voor een bepaalde sport. Maar een methode om op de juiste momenten de juiste trainingsvormen toe te passen. Het doel is om atleten langer van de sport te laten genieten. Er is een traject van de jeugd naar een prestatie gerichte volwassen atleet. En ook een traject waar de atleet na de junioren periode er voor kiest om nog heel lang door te gaan als sporter met als doel om fit te blijven.

Motorische vaardigheden ontwikkelen

Het idee is dat motorische vaardigheden (uithouding, kracht, snelheid, coördinatie en lenigheid) het best ontwikkeld kunnen worden binnen bepaalde periodes. Deze periodes liggen bij iedereen in een zelfde volgorde en bij dezelfde fysieke ontwikkelingen maar zijn in kalender leeftijd niet voor iedereen gelijk. Jongens ontwikkelen zich in een ander tempo dan meisjes en ook individueel zijn er grote verschillen.

Continue progressie

Door hier rekening mee te houden kan een atleet zich optimaal ontwikkelen. Progressie boeken tot een leeftijd waarop de atleet fysiek op zijn top is (afhankelijk van sport/afstand) zorgt voor een blijvende motivatie en minder afhakende jeugdige sporters.

Een voorbeeld in het (MiLa) hardlopen is dat er bij de junioren vooral aandacht wordt gegeven aan het ontwikkelen van een grote (aerobe) motor en aan coördinatie en snelheid. De motor wordt ontwikkeld door rustige aerobe trainingen met tussen de intervallen weinig rust. De coördinatie en snelheid wordt onder andere ontwikkeld door het doen van anaerobe a-lactische trainingen zoals 60 meter sprint met lange rust. Anaerobe lactische trainingen worden zoveel mogelijk vermeden op jonge leeftijd.

Meerjarenplan MiLa

Jaren geleden heeft Honoré Hoedt als MiLa bondscoach met het LTAD als basis een meerjarenplan MiLa geschreven, hierover meer in een volgende blog.

Meer informatie over LTAD kun je hier vinden.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *