Een tijd geleden kreeg ik de vraag of ik de Stryd, een vermogensmeter voor hardlopers, zou willen testen. En omdat ik het leuk vind om nieuwe tools uit te proberen heb ik daar natuurlijk direct ja op gezegd.

Vermogensmeter in het wielrennen

In het wielrennen is een vermogensmeter al langer gemeengoed, elke serieuze wielrenner gebruikt tijdens training en wedstrijden een vermogensmeter. Ook worden in het wielrennen onderling vermogens vergeleken en is het geleverde vermogen direct gekoppeld aan prestatie. Het vermogen wordt in het wielrennen dan ook direct gemeten in de kracht die een wielrenner levert. Vervormingen in de trapas bepalen hoeveel vermogen er geleverd wordt.

Vermogensmeter in het hardlopen

Bij hardlopen werkt de vermogensmeter duidelijk anders, het vermogen kan niet direct bepaald worden. De Stryd maakt een schatting van het geleverde vermogen aan de hand van verschillende factoren, zoals versnelling in drie verschillende richtingen. Het geleverde vermogen in het hardlopen zegt dan ook niet direct iets over de geleverde prestatie, welke afstand in welke tijd.

Wat doet de vermogensmeter?

Op welke manier kan een vermogensmeter de hardloper helpen om sneller te gaan lopen? Het vermogen zegt dus niet direct iets over de geleverde prestatie in het algemeen maar wel iets over de prestatie van de individuele loper.

Als een loper een tien kilometer aflegt in 40 minuten en daarbij een gemiddeld vermogen zou leveren van 300 Watt. Dan komt het trainen met een vermogen van 300 Watt neer op het lopen in wedstrijdtempo tien kilometer. Mits de training onder dezelfde omstandigheden wordt gedaan als tijdens de wedstrijd, hierover later meer. Dat is leuk zul je zeggen maar dat kun je ook bereiken met behulp van hartslagmeter en/of gps op je horloge, en dat klopt. Wat heeft een hardloper dan aan een vermogensmeter? Een hardloper kan de vermogensmeter gebruiken om te werken aan zijn loopefficiëntie, als je het voor elkaar krijgt om bij hetzelfde tempo het vermogen naar beneden te brengen loop je efficiënter. De vermogensmeter kun je dus zien als een hulpmiddel om je loopefficiëntie te verbeteren.

De praktijk

Hoe ziet het er uit? De Stryd wordt geleverd in een luxe verpakking en ook de uitvoering van het apparaat zelf ziet erStryd vermogensmeter erg mooi uit. Het is een footpod in een eivorm, is superlicht en gemakkelijk op je schoen te bevestigen. De Stryd bevat een oplaadbare batterij die ongeveer een maand zonder opladen kan. Opladen zelf is heel eenvoudig door een unit waar je de Stryd alleen maar op hoeft te leggen, opladen gebeurt magnetisch, zonder snoertjes. Zelf heb ik de Stryd gebruikt met de Garmin Fenix 3, dit werkte heel eenvoudig. Met behulp van de Stryd IQ app zijn de gegevens direct af te lezen op het horloge.

Het testen van de Stryd verliep verder probleemloos, de veranderingen in het getoonde vermogen kwamen goed overeen met de inspanning zoals ik die voelde. Bij overgang van vlak naar heuvel op lopen ging het vermogen omhoog bij gelijk blijvende snelheid en dat is ook wat je verwacht.

Conclusie

Eén groot nadeel van de Stryd op dit moment is dat er geen rekening wordt gehouden met de wind. Als je zoals ik woont in Friesland dan is wind zeker een factor die meetelt. Het verschil tussen voor de wind en tegen de wind in lopen is zo een flink aantal seconden per kilometer. Dit zie je dus niet in het geleverde vermogen terug. Hierdoor is de Stryd een stuk minder goed bruikbaar bij de dagelijkse training. Alleen onder gelijke (wind)omstandigheden kun je trainingen goed met elkaar vergelijken. Mocht dit probleem opgelost worden dan is de Stryd zeker een waardevolle aanvulling op andere hardlooptools zoals hartslag- en snelheidsmeter.

Meer over de Stryd kun je hier lezen.

 

2 reacties

  1. Met mijn hartslagmeting kan ik zelfs zien of ik meer inspanning lever als ik in de wind loop. Op welk onderdeel is er dan een voordeel te behalen?

  2. Bedankt voor je reactie Theo. De vermogensmeter geeft je de mogelijkheid om je inspanningen te vergelijken ongeacht het terrein waar je op loopt. Dus heuvel op inspanning vergelijken met vlak lopen. Onder dezelfde omstandigheden kun je werken aan je loopefficiëntie door zo weinig mogelijk vermogen te leveren bij dezelfde snelheid. De vermogensmeter kun je zien als een extra hulpmeter naast je hartslagmeter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *