Training en keuzes
De mooie prestatie van Geart Jorritsma (zoon en Lichtlopen samenwerkingspartner) bij het NK cross afgelopen weekend leek me een mooie gelegenheid om eens iets te schrijven over de training en keuzes die we in de afgelopen jaren hebben gemaakt.
Puntsgewijs ga ik een paar cruciale zaken langs voor een globaal overzicht, in volgende blogs zal ik wat meer in detail treden.
Start
Net als zoveel jonge atleten is Geart als pupil begonnen bij de lokale atletiekvereniging (AV Horror). Hier was het beleid om de pupillen breed te scholen. En daar is ook zeker wat voor te zeggen. De meeste atleten zullen er baat bij hebben breed te trainen en niet meteen te specialiseren. Voor potentiële lange afstand lopers is het vaak wat frustrerend, een rondje inlopen, een rondje uitlopen en tussendoor wat springen, gooien en vooral veel stilstaan en wachten. Het plezier in de atletiek was dan ook al snel verdwenen voor Geart. Hij stopte bij Horror en ging heel af en toe als training eens een stukje voor zichzelf fietsen of hardlopen.
Als ouders waren wij regelmatig langere stukken aan het hardlopen en dat leek Geart ook wel wat. Stiekem liep hij een keer op een zondagochtend van Sneek naar Bolsward en weer terug, zo’n twintig kilometer. Dat was voor mij wel het moment om nog eens serieus naar zijn hardlopen te kijken. Zelf was ik trainer van de (senioren)wedstrijdgroep bij AV Heerenveen en bij deze vereniging hadden ze een MiLa groep voor junioren. In de MiLa groep konden de atleten zich lekker uitleven in de training met vooral hardlopen. Geart moest zijn aversie tegen atletiekverenigingen opzij zetten en ging als proef een keer mee naar de training in Heerenveen. Dit beviel zo goed dat hij toch besloot weer lid te worden van een atletiekvereniging, AV Heerenveen nu.
Minimalistische schoenen
Vanaf het begin heeft Geart op minimalistische hardloopschoenen gelopen. In eerste instantie waren dit de Puma h-street’s, geen echte hardloopschoen maar wel plat en lekker dun. We deden dit vooral om de voeten sterk te maken en te zorgen voor een goede looptechniek. Bij de atletiekvereniging werd er in eerste instantie wel wat raar tegenaan gekeken maar na wat uitleg werd het dragen van de schoentjes gedoogd. Naar mijn mening heeft de schoenkeuze zeker bijgedragen in het voorkomen van blessures en een goede (lichtlopen)techniek. Tegenwoordig is er veel meer keuze in minimalistische schoenen. Voor Geart is het vooral belangrijk dat de schoen plat is (zero drop), bij herstelloopjes vindt hij het wel prettig om een schoen te gebruiken met een beetje meer demping. De snellere trainingen worden vooral uitgevoerd op dunne minimalistische schoenen of spikes.
Meerjaren plan Atletiekunie
Toen Geart steeds meer plezier kreeg in het hardlopen ben ik mezelf ook meer gaan verdiepen in de manier waarop jonge atleten het best kunnen trainen. Ik heb het meerjarenplan van de Atletiekunie (geschreven door Honoré Hoedt) bestudeerd en heb een dag lang op Papendal met Grete Koens (bondscoach MiLa) hier over gesproken. Vervolgens de trainersopleiding Talenttrainer 4 MiLa gedaan, de hoogste door de Atletiekunie gegeven opleiding. Het werd me al snel duidelijk dat veel trainers de atleten te hard lieten trainen.
Ook bij AV Heerenveen was dit helaas het geval. Om te voorkomen dat Geart te vroeg opgebrand zou raken hebben we er voor gekozen om een MiLa groep te beginnen bij AV Horror in Sneek. Dit leidde al snel tot resultaat, ondanks dat het beleid vooral op de lange termijn gericht was werden er in zo’n vijf jaar tijd 14 medailles op NK’s gewonnen door de groep.
Samen met Geart heb ik een plan gemaakt om zijn ambitie waar te maken. Het doel was om een bepaalde tijd op de 10km te lopen op zijn 26e, de leeftijd waarop hij fysiek voor dergelijke afstanden op zijn sterkst is. Vervolgens opgeschreven wat er per jaar nodig is om dat doel te kunnen bereiken. Wat betreft het aantal trainingen en kilometers per week. En ook welke tijden in wedstrijden gelopen moeten worden zodat gecheckt kan worden of het uitgestippelde plan nog reëel is. Het is leuk om nu te zien dat de voorspelde tijden bijna op de seconde gelopen worden.
Stapje verder
Geart ging steeds harder lopen en bij de A-junioren kreeg hij langzamerhand de aansluiting met de snelste lopers. Een mooie ontwikkeling. Het nadeel hiervan was wel dat Geart bijna alle trainingen alleen moest uitvoeren. Daarnaast waren de faciliteiten in Sneek niet optimaal, geen krachthonk, geen op topsport gerichte fysiotherapeut en misschien was het ook wel goed om naar een andere trainer te kijken.
Voorwaarde voor een andere trainer was wat ons betreft dat hij in dezelfde lijn zou trainen als wij dat deden. Dan kom je al snel uit op iemand als Honoré Hoedt, we hadden tenslotte al die jaren zijn meerjarenplan gevolgd. Omdat we al een keer met de groep van Honoré getraind hadden, was een afspraak snel gemaakt. Geart was welkom om mee te trainen. School afmaken in Nijmegen was ook goed te doen. Vervolgens huisvesting gezocht in Arnhem.
Het leek Honoré een goed idee om een soort atletenhuis te beginnen in Arnhem. Na veel vijven en zessen is dit uiteindelijk eind van vorige zomer gelukt. Geart woont nu in het centrum van Arnhem. Hij woont samen met de IJslandse Anita Hinriksdottir, de Noor Havard Lalit Oegland en de jonge Menno Wilhelm. Serieuze (top)atleten, Anita werd afgelopen weekend derde op de 800 meter bij het EK indoor. De juiste training in een mooie groep met zeer goede faciliteiten zorgden voor een goed topsport klimaat. Na een korte gewenningsperiode kwamen ook de mooie tijden weer. Met als voorlopig hoogtepunt de vierde plaats bij het NK cross bij de senioren.