Touwtjespringen

Touwtjespringen is een goede trainingsvorm voor hardlopers als variatie op de looptraining. De beweging die je tijdens het touwtjespringen maakt is vergelijkbaar met de afzetbeweging tijdens het hardlopen, daarom is touwtjespringen een zeer specifieke vorm van alternatieve training voor hardlopers.

Voordelen

Touwtjespringen heeft voor hardlopers een aantal voordelen:

Verbetert de reactiviteit

Tijdens het touwtjespringen maak je steeds een kaatsbeweging. Zodra je voeten de grond raken veer je meteen weer omhoog. Je maakt van je voeten eigenlijk een pingpongbal. Op deze manier train je je reactiviteit. Net als bijvoorbeeld de loopscholingsoefening “kaatsen” doet. Het doel is om een korte, explosieve beweging aan te leren.

Versterkt de voeten en kuiten

Door de sprongbeweging tijdens het touwtjespringen maak je je voeten, kuiten en pieren en pezen als de achillespees en de scheenbeenspier sterker. Op deze manier functioneert deze oefeningen als een middel om jezelf beter bestand tegen blessures te maken.

Alternatieve beweging

Variatie is vaak de sleutel tot progressie binnen hardlopen en veel andere sporten. Touwtjespringen is een middel om meer variatie in je trainingsschema te brengen. Deze beweging is anders dan de hardloopbeweging en spreekt net even andere spieren op een nieuwe manier aan.

Oppassen

De sprongbeweging van het touwtjespringen komt echter wel aan op de kuiten, voeten en bijvoorbeeld de achillespees en de scheenbeenspieren. Wanneer je te snel te veel gaat touwtjespringen kan dit resulteren in pijntjes en blessures op deze punten. Zeker de combinatie van veel hardlopen en touwtjespringen is gevaarlijk. Pas op met hoe snel je opbouwt en hoe veel je touwtjespringt.

Aan de slag

Om aan de slag te gaan met touwtjespringen heb je natuurlijk een springtouw nodig. Heb je deze niet, dan kun je ook gewoon op de plaats huppen. Opletten tijdens het touwtjespringen:

Interessante links

Video van Kinetic Revolution over plyometrische oefeningen, je kunt met deze oefeningen experimenteren om je reactiviteit tijdens het hardlopen te verbeteren: https://www.youtube.com/watch?v=SnSQ83UH124&t=448s

Op de krachttrainingpagina van ons boek “Blessurevrij hardlopen” is aandacht voor touwtjespringen. Lees hier meer over in “Blessurevrij hardlopen” of koop direct (25 euro)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *