Pose method als oplossing

Al weer 26 jaar geleden kwam mijn hardloopcarrière tot stilstand door een hardnekkige blessure aan mijn voet. Op dat moment had ik nog nooit gehoord van de Pose method. Nadat ik van alles geprobeerd had. Fysiotherapie, zooltjes en nog van alles was ik een jaar later nog steeds geen steek verder. Sterker nog de blessure hinderde me steeds meer ook in mijn dagelijkse bezigheden. Van hardlopen was al helemaal geen sprake meer. Als een soort wanhoopsdaad, of was het intuïtie?, gaan hardlopen op dunne schoentjes. Wonder boven wonder verminderden de klachten bijna direct. Het hardlopen lukte weer en na een paar weken was ik helemaal klachtenvrij.

Romanov’s pose method

Na een zoektocht op internet liep ik tegen de Pose methode aan. Hier werd beschreven hoe het lopen op dunne Pose methodschoentjes zorgde voor minder blessures, sterkere voeten en gemakkelijker lopen. Het boek “Pose Method of Running” van Dr. Nicholas Romanov gekocht en deze methode bestudeerd en in de praktijk gebracht. Het werkte wonderbaarlijk goed, op mijn Puma H-streets kon ik weer dagelijks mijn kilometers maken. Op dat moment waren er in Nederland nog een paar trainers die zich aktief in de Pose method verdiepten. Met een klein groepje trainers en hardlopers heb ik een aantal clinics gegeven in Sneek.

Van Pose method naar Lichtlopen

Na een tijdje liep ik er tegenaan dat ik niet sneller werd met de Pose method. Het werkte weliswaar goed bij het lopen van rustige kilometers op een ontspannen manier maar de snelheid ontbrak. Ik ben toen aan de slag gegaan om het goede van de Pose method te bewaren en er een aantal componenten aan toe te voegen. Van bijvoorbeeld de BK (Bosch & Klomp) methode heb ik verschillende loopscholings oefeningen overgenomen die goed pasten. Deze mix van oefeningen en mijn eigen ervaring resulteerde in de methode die ik Lichtlopen ben gaan noemen. Lichtlopen staat voor sneller en blessurevrij hardlopen.

Lichtlopen, blessurevrij en snel

Met deze methode een aantal lopers getraind wat geresulteerd heeft in 17 medailles bij Nederlandse kampioenschappen in de afgelopen jaren. Zowel van junioren als senioren en masters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *