Plyometrische oefeningen zijn oefeningen die tot doel hebben om de spieren een snelle, explosieve beweging aan te leren (Optimaal sporten, 2016). Voor het hardlopen is deze snelle, explosieve training belangrijk om reactief te blijven lopen. Plyometrische training helpt om je efficiënter en zuiniger te lopen.

Plyometrische Training Voor Hardlopers
Figuur 1, bron: stack.com

Een voorbeeld van een zeer reactieve loper is Haile Gebrselassie. Bij hem zie je duidelijk dat hij als het ware als een stuiterbal loopt. Zodra zijn voeten de grond raken, trekt hij deze onmiddellijk weer op. Er zitten echter ook nadelen aan erg reactieve loopstijl, wanneer je bijvoorbeeld op een zachte ondergrond loopt, verlies je meer energie. Echter is het belangrijk om enige reactiviteit in je looptechniek te hebben, zonder te overdrijven.

Bij plyometrische training zijn de volgende punten van belang:

Plyometrische workout

Aan de slag met plyometrische training? De onderstaande video geeft je goede oefeningen en uitleg om zelf aan de slag te gaan.

Plyometrische oefeningen in je warming-up

De oefeningen uit de bovenstaande video zijn ideaal om in je warming-up voor je looptraining op te nemen. Maak er een gewoonte van om oefeningen als touwtjespringen te doen voordat je gaat hardlopen.

Waarover wil jij dat we een blog schrijven? Laat het weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *