Hardlopen kun je bijna overal en op bijna iedere ondergrond doen. Echter zie je vaak dat hardlopers voornamelijk op de weg lopen. Regelmatig op de weg lopen is zeker niet verkeerd, het is echter om verschillende redenen belangrijk om te variëren in de ondergrond waarop je loopt.

  1. Zachte ondergrond is minder belastend

De impact van de landing tijdens het hardlopen is minder belastend bij zachte ondergrond. Vergelijk dit met het laten vallen van een glas op een plaat beton of in het zand. Als je een glas op beton laat vallen, breekt deze. Wanneer je deze in het zand laat vallen, blijft het glas heel.

Je herstelt sneller van trainingen op zachte ondergrond. Wanneer je echter op ondergrond als zand loopt, kost het weer extra kracht om hier te lopen. Ideaal zijn onverharde bospaden, hier kun je met een goede techniek lopen met een mindere belasting.

  1. Afwisseling, maakt je sterker

Wanneer je onverhard loopt moet je tijdens het lopen je pas veel meer corrigeren als wanneer je op de weg loopt. Je enkels worden zo een stuk sterker en je krijgt meer kracht in je pas. Als je in het gras loopt zak je iedere pas een beetje weg, waardoor je meer moeite moet doen tijdens het lopen. Echter word je later sterker wanneer je hersteld bent van de training.

Hoewel het onverhard lopen je ongetwijfeld sterker maakt, is het niet aan te raden om meteen veel onverhard te lopen. Je bent nu nog niet gewend aan het onverhard lopen en wanneer je dit plotseling veel gaat doen, kun je juist geblesseerd raken doordat bijvoorbeeld je enkels nog niet sterk genoeg zijn. Bouw altijd langzaam op.

  1. Voorkom blessures

Doordat je sterker wordt raak je minder snel geblesseerd. Waar je bijvoorbeeld gewoonlijk door je enkel gegaan was, ben je nu sterk genoeg om dit te voorkomen. Hier geldt het gezegde “what doesn’t kill you makes you stronger”. Je gebruikt het onverhard lopen om je lichaam sterker te maken en blessures te voorkomen.

  1. Variatie zorgt voor betere vorm

In het hardlopen geldt vaak dat variatie voor progressie zorgt. Nieuwe prikkels in je trainingsschema zorgen ervoor dat je beter wordt. Wanneer je nu alleen maar duurlopen doet en interval trainingen aan je schema gaat toevoegen, zal je ongetwijfeld sneller gaan lopen. Hetzelfde geldt voor variatie in ondergrond. Dit is een nieuwe prikkel en kan er zo voor zorgen dat je sneller gaat lopen.

Nu heb je niet overal onverharde paden, hier in Nederland zijn we nogal geneigd om overal asfalt neer te leggen. Een manier om toch aan je onverharde kilometers te komen is rondjes in een weiland gaan lopen, dit gaat echter ook vervelen na een tijdje. Een andere optie is regelmatig stukjes in de berm naast de weg te lopen. Als de berm dit toelaat en het gras gemaaid is, is dit een goede afwisseling tijdens je looptraining.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *