Loopscholing is een geweldige manier om je looptechniek te verbeteren. Iedere loopscholingsoefening focust op één of enkele aspecten van de looptechniek. Je kunt gemakkelijk loopscholing opnemen in je warming-up. Loopscholing hoeft slechts enkele minuten te kosten en verbetert je looptechniek enorm.

Het is erg belangrijk dat je loopscholingsoefeningen heel bewust uitvoert. Doe niet zomaar wat, maar probeer de oefening technisch zo goed mogelijk uit te voeren. De bedoeling van het doen van loopscholing is om het aspect waar de oefening op focust in de looptechniek te slijten. Wanneer je een loopscholingsoefening dus verkeerd uitvoert, leer je jezelf een verkeerde looptechniek aan. Om deze reden is het ook belangrijk dat je de oefeningen niet te snel uitvoert, maar technisch goed.

Het Meeste Uit Je Loopscholing Halen

Om nog meer uit je loopscholing te halen, kun je na iedere oefening een aantal meters hardlopen. Tijdens dit stukje hardlopen (20 meter ongeveer), focus je op het aspect van je looptechniek waar je met de loopscholing oefening op focust. Wanneer je bijvoorbeeld de lage skipping doet, waarbij je focust op goede reactiviteit en een hoog ritme, probeer je dit vast te houden tijdens het hardlopen. Op deze wijze leer je jezelf sneller een goede looptechniek aan.

Voorover leunen

Het doel van deze oefening is het aanleren van het een beetje voorover leunen tijdens het hardlopen. Wanneer je met een gestrekt lichaam een beetje voorover leunt, laat je je stuwen door de zwaartekracht. Zo loop je efficiënter en gebruik je minder kracht tijdens het hardlopen.

Erg belangrijk bij deze oefening is dat je je bekken goed naar voren duwt en je lichaam als een plank houdt. Let er ook op dat je goed uit blijft strekken en niet in elkaar gaat zitten.

Ga als eerste rechtop staan, doe een check of je goed rechtop staat, zorg ervoor dat je je bekken goed naar voren duwt. Houdt deze houding tijdens de hele oefening vast. Laat je nu langzaam vanuit je enkels voor over vallen, wanneer je bijna valt, ga je over in hardlopen. Tijdens het hardlopen, houdt je deze lichaamspositie vast.

Tip: dit is een goede oefening om af en toe tijdens een duurloop te doen. Stop iedere tien minuten, doe deze oefening en probeer het voorover leunen vast te houden tijdens de volgende tien minuten.

Let erop dat:

-Je vanuit je enkels en niet vanuit de heupen naar voren leunt.

-Je je bekken goed naar voren duwt.

-Je goed uitstrekt.

-Je goed onder je zwaartepunt landt.

 

Kaatsen

Bij de kaats oefening focus je op reactiviteit in je looptechniek. Zodra je voeten de grond raken, trek je deze meteen weer op. Het doel is om de grondcontacttijd zo kort mogelijk te houden.

Er zijn twee varianten van Kaatsen, namelijk de lage en de hoge. Bij de lage focus je voornamelijk op een zo laag mogelijke grondcontacttijd. Bij de hoge variant probeer je explosiever af te zetten en hoger te komen.

Kaatsten werkt als volgt, wat je doet is eigenlijk gewoon huppen. Nu trek echter om en om steeds één voet hoger op. Beide voeten raken steeds tegelijk weer de grond. Als je moeite hebt met deze beweging, kun je het volgende proberen: Hup voorwaarts en trek steeds één voet hoger op. Zodra je deze beweging onder de knie hebt, kun je de hele kaatsoefening proberen.

Let erop dat:

-Je je tenen goed optrekt.

-Je de grondcontacttijd zo kort mogelijk houdt.

-Je je voeten reactief neerzet.

-Je goed uitstrekt.

Skipping

Bij de Skipping focus je op het actief plaatsen van je voeten, een hoog ritme en reactiviteit. Probeer een hoog ritme vast te houden, maar zorg er wel voor dat het hoge ritme niet ten koste gaat van een technisch goede uitvoering.

Let erop dat:

-Je je tenen goed optrekt.

-Je een hoog ritme vasthoudt.

-Je je voeten reactief plaatst, zodra je contact hebt met de grond, trek je ze meteen weer op.

-Je je knieën niet te hoog en niet te laag optrekt, tot heuphoogte is goed.

-Je je armen goed en actief meebeweegt.

-Je niet in elkaar gaat zitten, maar je houding goed uitgestrekt blijft.

 

Heeft dit artikel je geholpen? Waar zou jij een blogpost over willen zien? Laat het achter in de reacties of stuur een mail naar info@lichtlopen.nl

2 reacties

  1. Mooie nuttige tips! Het Skippen is daarnaast ook een mooie kracht training. Kan ook prima tijdens een loop bv om de 500/1000m ingevuld worden.

  2. Leuk artikel wat ik zeker ga gebruiken om mijn techniek te verbeteren. Vandaag heb ik intervallen gedaan van op de tenen rennen en gewoon lopen, maar heb pijnlijke kuiten. Graag zou ik meer uitleg (illustratie) willen zien van hoe de landing en afwikkeling moet zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *